Vertrouwen

Vertrouwen

Ik sta aan de start van mijn tweede bergwedstrijd ooit. Boven de poolcirkel, in de mist, tussen een klein groepje andere mensen die zo gek zijn zich te wagen aan één van de meest technische skyraces ooit. Ik heb geen idee wat me te wachten staat. In de verte, boven op de berg, verschijnt een rendier. Het startschot klinkt en het groepje lopers komt in beweging. Op dat moment besluit ik te vertrouwen op mijn lichaam en het plezier dat ik voel. Vier uur later kom ik met een dikke glimlach over de finish. 

Mijn voetstappen galmen door de lange, stille ziekenhuisgang. Het is half drie ’s nachts. Ik neem de afslag naar de reanimatiekamer. Het enige dat ik weet is dat er een vrouw van in de zestig zal overlijden en dat de familie in alle staten is. Ik heb geen idee wat ik ga doen. En op dat moment besluit ik te vertrouwen op mijn intuïtie en ervaring. Twee uur later loop ik weer door dezelfde gang in de tegengestelde richting, een intens verdrietige maar dankbare familie achterlatend die op hun eigen manier afscheid hebben genomen van hun vrouw, moeder en oma. 

Ik stap na een intensieve opleiding van drie maanden in het ziekenhuis mijn eigen huis weer in. Volledig binnenstebuiten gekeerd door alle mogelijke opdrachten, werkvormen en ervaringen. ‘Wat wil je doen?’ Ik besluit toe te geven aan een diepe existentiële behoefte van mijn ziel: een grote dosis oppervlakkigheid. Na een weekend met veel wijn en alle afleveringen van Sex & The City ben ik er weer. 

‘Ik krijg er alleen nog niet voor betaald.’ Ik kijk Bart aan en glimlach. Ik zie zijn plezier, zijn potentie, zijn passie en hoe goed deze kans bij hem past. Op dat moment besluit ik te vertrouwen op alles wat ik in hem zie. ‘Doen.’, zeg ik en Bart begint vrijwillig training te geven bij de AtletiekUnie. Twee jaar later selecteert hij een meisje van zestien – die nu de snelste vrouw van de wereld is en wereldkampioen op de 200 meter. 

‘Wat ga je doen als je terugkomt?’ Ik sta op een berg onder een bewolkte hemel en in een waas van mist. En ik besluit eindelijk te vertrouwen op wat mijn ziel al zo lang probeert duidelijk te maken: ‘Ik ga mijn baan opzeggen.’ De week erna zeg ik mijn baan op, zonder te weten wat dan wél. Open en vertrouwend op wat zal komen.

4

VERTROUWEN

=

Instinctief en onvoorwaardelijk geloof in iets of iemand.

 

  • JE ZELF VERTROUWEN.
    Nee, dit gaat niet over zelfvertrouwen. Dat blijft altijd een uitdaging. Dit gaat om een andere vraag: kun je jezelf vertrouwen? Kan je lichaam erop vertrouwen dat het krijgt wat het nodig heeft, zoals rust, beweging en aanraking? Kan je geest ontspannen, omdat er een goede balans is tussen vaste gewoontes en nieuwe uitdagingen? En kan je ziel erop vertrouwen dat jij luistert naar de signalen die het afgeeft via je lichaam en geest zodat jij leert en doet in dit leven wat bij je past? Ben je trouw aan jezelf? Reflecteren je acties wie je wilt zijn? Stel jezelf deze vraag: ‘Wie ben ik en wat is écht belangrijk voor mij?’ Voor mij zijn dat mijn kernverlangens, maar het kunnen ook waarden, beelden, mensen of dromen zijn. Als je dat weet: leef daarnaar. Met vallen en opstaan. Laat zien dat je het beste met je zelf voor hebt. 

 

  • VERTROUWEN IN EEN ANDER.
    We kunnen op twee manieren naar een ander kijken: zoekend naar tekortkomingen of vertrouwend op iemands goedheid. De kritische stem in ons eigen hoofd is (onbewust) vaak de dominante blik waarmee we naar anderen kijken. Hoe zou het zijn als we vanaf nu Positieve Projectie toepassen: continue iemands beste, mooiste en meest echte versie verwachten? Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gaan gedragen naar de verwachtingen die er van ze zijn. Laten we elkaar helpen door het beste in elkaar naar boven te halen. Ook als iemands acties dat (nog!) niet laten zien. Ook als iemand het zelf niet ziet. Ook als iemand vooral negatief over zichzelf praat. Blijf iemands grootste versie zien en uitnodigen.

 

  • HET LEVEN VERTROUWEN.
    Een groot deel van ons leven bestaat uit plannen, produceren, wilskracht, discipline en gezond verstand. We zijn continue bezig met verder komen dan waar we nu zijn. Dat is heerlijk en uitdagend. En tegelijkertijd: slow down to speed up. Wees aanwezig en aandachtig in dit moment. En probeer rust en vertrouwen te vinden in hoe het leven zich ontvouwt. Misschien hoef je niet alles zelf te bedenken. Misschien mag je erop vertrouwen dat je weg vanzelf duidelijk wordt. Misschien is er een kracht groter dan jij die mee beweegt met waar jij naar toe wil. Vertrouw je ademhaling, de zon die morgen weer opkomt, vertrouw op liefde, je intuïtie en de cyclus van het leven. Zelfs als het leven soms moeizaam en pijnlijk is. Sta open voor al het goede dat óók kan gebeuren. 

 

Vertrouwen is een balans vinden tussen DOEN en er voor OPENSTAAN.
Op welk punt verlang jij het meest naar vertrouwen? En hoe ga je dat doen? Laat het ons hieronder weten!

Wil je in het vervolg ook een werkblad ontvangen bij de verlangens? 
Schrijf je dan hieronder in zodat je het in je inbox ontvangt!

definitievertrouwen

Geen idee hoe je je wilt voelen? Ontvang elke twee weken een verlangen en ontdek het!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.